Bölüm öğrencilerinden; altı ayı (6 ay) onaylanmış bir staj defterine uygun olarak gemilerde açık deniz eğitimi ve altı ayı da (6 ay) onaylanmış staj defterine uygun olarak atölye becerilerini geliştirme eğitimi olmak üzere toplam 12 aylık onaylı uygulamalı eğitim programını başarı ile tamamlamak şartı aranmaktadır.
Birinci Atölye Stajı
Zaman: İkinci yarıyılın sonu ile üçüncü yarıyılın başı arasında
Önkoşul: Workshop and Manufacturing Process dersinden en az FF almış olmak.
Ayrılan Süre: İş yeri onaylı, karada 3 ay (90 gün) veya 75 iş günü veya “Workshop and Manufacturing Process” dersinden başarılı oldu ise 61 işgünü.
Staj Yeri: İdare tarafından çalışma izni verilen tersaneler veya tersanelerde bakımda bulunan gemiler, PRÜ ile yapılan protokol listesinde yer alan Resmi veya Özel kuruluşlara ait atölye tesisleri.
Staj yapılacak tesiste en az bir Gemi Makineleri İşletme Mühendisi veya Makine Mühendisi bulundurulması gerekmektedir.
Atölye Becerilerini Geliştirme eğitiminin (staj) süresi 6 ay olup karada yapılan stajlarda her 25 gün 1 ay olarak hesaplanacaktır.
Eğitim kurumlarının ders müfredatları içinde verdikleri atölye eğitimlerinde geçirilen her 4 ders saatlik süre bir iş günü olarak hesaplanarak 6 ay süreli atölye becerilerini geliştirme eğitiminden (stajından) mahsup edilecektir.
Atölye becerilerini geliştirme eğitimi; staj defterine uygun olarak, en az kaynak, soğuk ve sıcak şekil verme, döküm, talaşlı imalat, ölçme, mamul montajı ve konstrüksiyon, atölye işletme ve organizasyon bölümlerini içerecek şekilde gerçekleştirilecektir.
İkinci Atölye Stajı
Zaman: Dördüncü yarıyılın sonu ile beşinci yarıyılın başı arasında.
Önkoşul: Workshop and Manufacturing Process dersinden asgari ‘’DD’’ almış olmak ve Birinci Atölye Stajını tamamlamış olmak.
Ayrılan Süre: İş yeri onaylı, karada 3 ay (90 gün) veya 75 iş günü veya gemide 3 aya (90 gün) kadar olan süre.
Staj Yeri: 750 kW’ den büyük ana makineye sahip gemiler, UAB tarafından çalışma izni verilen tersaneler veya tersanelerde bakımda bulunan 750 kW’ den büyük gemiler, PRÜ ile yapılan protokol listesinde yer alan Resmi veya Özel kuruluşlara ait atölye tesisleri.
Deniz eğitimine giden öğrenciler 6 aylık deniz eğitimi sonrasında aynı ya da farklı bir gemide staj defterine uygun olarak İkinci Atölye Stajına devam edebilirler. Ancak bu süre 3 ayı geçemez. Açık Deniz Stajına çıkılmadan önce her iki staj için de ayrı ayrı başvuru yapılması ve öğrencinin her iki staj defterini de yanına alması gerekir. Açık Seniz Staj süresinin bitimine müteakip İkinci Atölye Stajına başlanabilir. Bu durumda dikkat edilmesi gereken İkinci Atölye Stajının, Açık Deniz Stajının bitiminden 1 gün sonra başlamasıdır.
Açık Deniz Stajı
Zaman: Beşinci yarıyılın sonu ile yedinci yarıyılın başı arasında.
Önkoşul: En az 90 günlük birinci atölye stajı, MRE111, MRE122, MRE212, MRE213, MRE214, MRE221, MRE223, MRE226, MRE227, MRE313, MRE315, MRE316, MRE317, STCW214, STCW215, STCW216, STCW217, STCW218, STCW219, STCW312, STCW313 derslerinden en az DD almış olmak.
Staj Süresi: 6 ay.
Staj Yeri: Liman sınırları dışında çalışan 750 kW’ dan büyük ana makineye sahip gemiler. Dördüncü ve beşinci dönemleri arasında öğrenciler kısa dönem atölye stajlarını tamamlayacaktır. Bu staj gemi üzerinde ve kara tesislerinde yapılabilir.