Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği
Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği programında 1 yıllık İngilizce hazırlık ve 4 yıllık lisans eğitimi verilmektedir. Eğitim dili zorunlu İngilizcedir. Eğitim üniformalı olarak gerçekleştirilir. Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan mezunlar, Piri Reis Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Lisans Diplomasını alırlar.
Piri Reis Üniversitesi Denizcilik Fakültesi denizcilik programları lisans gerekleri ile Uzakyol Kaptanlığı eğitim yeterliliklerini de karşılamaktadır. Denizcilik Fakültesi Eğitim ve Öğretim Programları; Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) gereklerini karşılamakta, YÖK ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından izlenmekte ve denetlenmektedir. Ders müfredatı, Gemiadamlarının Eğitim, Belgelendirme ve Vardiya Standartları Hakkında Uluslararası Sözleşmesi-1978’ (International Convention on Standards of Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers-1978, STCW-1978) 2010 düzenlemelerine tam uyumludur.
Programın amacı denizcilik sektöründe faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların operasyonel ve yönetimsel ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikli mühendisler ve ulusal / uluslararası sularda küresel denizcilik standartlarına uygun operasyonları yürütebilecek Uzakyol Vardiya Zabitleri yetiştirmektir. Program temel mühendislik derslerinin yanı sıra denizcilik işletmeleri, gemi sevk ve idaresi, deniz güveliği ve emniyeti gibi uzmanlık derslerini içermektedir. Dersler hem teorik bilgi aktarımını hem de gelişmiş simülatör merkezleri, laboratuvarlar ve atölyeler ile uygulamalı beceri gelişimini sağlayacak şekilde tasarlanmıştır.
Öğrenciler, 6 ay Birinci Deniz Stajı ve 6 ay İkinci Deniz Stajı olmak üzere toplam 12 ay gemide staj yaparlar.
Gemiadamları ve Kılavuz Kaptanlar Yönetmeliği’ne göre Gemiadamları Sınav Merkezi tarafından yapılan ehliyet sınavında başarılı olanlar Uzakyol Kaptanlığı ehliyetini almaya hak kazanırlar. Mezunlarımız, Türk bayraklı ve yabancı bayraklı gemilerde Uzakyol Vardiya Zabiti olarak çalışmaya başlarlar. İdare tarafından belirlenen hizmet süreleri bitiminde sınavla Uzakyol Birinci Zabiti ve sonrasında da Uzakyol Kaptanı ehliyetine sahip olurlar.